Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Εορτή του Αγίου Θεοδώρου, του Τήρωνος


Γιορτάζουμε σήμερα 17 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων, καταγόταν από το χωριό Χουμιαλών της Αμασίας, στη Μαύρη θάλασσα. Έζησε επί αυτοκρατορίας Μαξιμιανού, Γαλερίου και Μαξιμίνου. Ονομάζεται Τήρων, διότι κατετάγη στο στράτευμα των Τηρώνων, δηλαδή των νεοσυλλέκτων, διοικούμενο από τον Βρίγκα.
Κάποια μέρα κλήθηκε στο πραιπόσιτο για εξέταση διότι ήταν χριστιανός, και ομολόγησε με θάρρος την χριστιανική του πίστη.

Ο διοικητής Βρίγκας δεν ήθελε να προχωρήσει στην σύλληψη και τιμωρία του Αγίου Θεοδώρου, αλλά τον άφησε να σκεφτεί και να του απαντήσει λίγο αργότερα. Ήλπιζε ότι ο Άγιος Θεόδωρος θα άλλαζε τη πίστη του και θα θυσίαζε στα είδωλα. Ο Άγιος, όμως, όχι μόνο παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του, αλλά έκαψε και το ναό της μητέρας των θεών Ρέας με το είδωλό της. Αμέσως, τότε, συνελήφθη και ρίχτηκε από τους ειδωλολάτρες σε πυρακτωμένη κάμινο, και έτσι Μαρτυρικά, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΘΕΟΔΩΡΟΣ: το δώρο του Θεού.

Απολυτίκιο:
Ἦχος β'.
Μεγάλα τά τῆς πίστεως κατορθώματα! ἐν τῇ πηγῇ τῆς φλογός, ὡς ἐπί ὕδατος ἀναπαύσεως, ὁ ἅγιος Μάρτυς Θεόδωρος ἠγάλλετο, πυρί γάρ ὁλοκαυτωθείς, ὡς ἄρτος ἡδύς, τῇ Τριάδι προσήνεκται. Ταῖς αὐτοῦ ἱκεσίαις, Χριστέ ὁ Θεός, σῶσον τάς ψυχάς ἡμῶν.


www.agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Αρχάγγελος Μιχαήλ

Αρχάγγελος Μιχαήλ