Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Οι Τούρκοι φεύγουν πανικόβλητοι

Θαύμα Οσίου Ιωάννη Ρώσου 

Κατά το έτος 1832 μ.Χ., ο αντιβασιλεύς της Αιγύπτου Ιμπραχήμ πασάς, έκανε επανάσταση, εναντίον του Σουλτάνου Μαχμούτ του Β'. Ο Σουλτάνος, για να τιμωρήσει τον επαναστάτη, έστειλε εναντίον του τον Χαζνετάρ ογλού Οσμάν πασά.

Ο Οσμάν πασάς, είχε στις διαταγές του, 1.800 στρατιώτες. Αφού πέρασε την Καισάρεια της Καππαδοκίας, έφθασε κοντά στο Προκόπι και σκόπευε να περάσει μια νύκτα ο
στρατός του εκεί. Την άλλη ημέρα, θα βάδιζε προς τα στενά της Κιλικίας, που είχε το στρατόπεδο του ο Ιμπραχήμ πασάς. Οι περισσότεροι όμως των μουσουλμάνων του Προκοπίου, σαν Γενίτσαροι, που ήσαν, μισούσαν τον σουλτάνο. Συμφώνησαν όλοι να μη δεχθούν τον Οσμάν πασά στο Προκόπι, ούτε και στα σύνορα.
Οι Χριστιανοί, που ήσαν φίλοι του σουλτάνου, προσεπάθησαν να πείσουν τους μουσουλμάνους, να πειθαρχήσουν στο σουλτάνο και να δεχθούν τον στρατό του. Έλεγαν: δεν πρέπει να κάνετε μια τέτοια προσβολή, στον Οσμάν πασά, γιατί θα αγανακτήσει, θα παραφερθεί και θα κάνη καταστροφές στο Προκόπι.
Εκείνοι δυστυχώς δεν άλλαξαν γνώμη.

Τότε οι Χριστιανοί πήραν τις γυναίκες και τα παιδιά τους και πήγανε στα γύρω χωριά και στις σπηλιές, για να μη πέσουν θύματα της ανόητης αντιστάσεως των γενιτσάρων. Στο Προκόπι μείνανε μόνο οι γέροντες.

Την άλλη ημέρα, όταν ο Οσμάν πασάς μπήκε κατ’ ανάγκη, με έφοδο στο Προκόπι, ο στρατός του έκαμε λεηλασίες και πολλές καταστροφές. Μερικοί από τους στρατιώτες,
αφού άρπαξαν απ' εδώ και απ' εκεί, διάφορα πράγματα, μπήκαν και στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Πήρανε αρκετά ασημικά, καντήλια και ιερά άλλα σκεύη. Άνοιξαν
και την λάρνακα του Αγίου Ιωάννη, με την ελπίδα, ότι θα βρουν εκεί χρυσαφικά και ασημικά. Επειδή όμως δεν βρήκανε τίποτε απ' αυτά, θύμωσαν. Για να κοροϊδέψουν την Χριστιανική Θρησκεία αποφάσισαν να κάψουν το Άγιο Λείψανο.

Το έβγαλαν λοιπόν στην αυλή της Εκκλησίας, μάζεψαν ξηρά χόρτα, βάλανε φωτιά και ρίξανε ασεβέστατα το Άγιο Λείψανο μέσα στις φλόγες. Το Άγιο Λείψανο, με τη δύναμη του Θεού, έμεινε άφλεκτο και απείραχτο.

Διηγόντουσαν οι άνδρες του Οσμάν πασά, ότι είδαν τον Άγιο, σαν να ήταν ζωντανός και τους απειλούσε και τους έδιωχνε, από την αυλή του Ναού. Τότε εκείνοι ταραγμένοι και σχεδόν μισοπεθαμένοι, έφυγαν τρέχοντες και άφησαν πίσω τους, το Ιερό Λείψανο του Αγίου.

Ύστερα οι γέροντες Χριστιανοί, αφού έλαβαν το Ιερό Λείψανο το τοποθέτησαν και πάλι στην λάρνακα, που ήταν πριν. Από το φόβο τους άφησαν οι Τούρκοι τα χρυσά και αργυρά σκεύη και αφιερώματα, που είχαν αρπάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Αρχάγγελος Μιχαήλ

Αρχάγγελος Μιχαήλ