Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ημέρα μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου


Γιορτάζουμε σήμερα 9 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Χριστόφορος έζησε επί αυτοκρατορίας Δεκίου. Το αρχικό του όνομα ήταν Ρέπροβος και ως προς την εξωτερική του εμφάνιση ήταν τόσο πολύ άσχημος, που τον συνατάμε και ως «κυνοπρόσωπος» και άνηκε σε μία φυλή ανθρωποφάγων.

Συνελήφθη όμως αιχμάλωτος απ' τους Ρωμαίους, και επειδή κατά βάθος είχε αγαθή προαίρεση, ο άγριος εκείνος δεν άργησε να αναδειχτεί ανθρωπινότερος από τους πολιτισμένους, αλλά και αιμοδιψείς τότε κυρίους του. Ο Άγιος, ως αιχμάλωτος δέχτηκε τη χριστιανική διδασκαλία, βαπτίστηκε και έλαβε το όνομα Χριστόφορος. Κάποια μέρα λοιπόν, είδε χριστιανούς που τους κακοποιούσαν ειδωλολάτρες. Αγανακτισμένος, έκανε αυστηρές παρατηρήσεις προς αυτούς. Μετά βίας διέφυγε τη σύλληψη, χάρη στο γιγαντιαίο ανάστημά του, που προκάλεσε φόβο στους βάρβαρους.Τότε οι άλλοι χριστιανοί, τον συμβούλευσαν να φύγει και να πάει σε άλλο τόπο, γιατί αργότερα οι ειδωλολάτρες σίγουρα θα τον συνελάμβαναν. Πράγματι η καταγγελία έγινε, και μία ομάδα στρατιωτών ξεκίνησε να τον βρει και να τον συλλάβει. Μετά από πολλές μέρες, κουρασμένοι και νηστικοί τον βρήκαν. Ο Άγιος με την Προσευχή του κατάφερε με ένα ξεροκόμματο ψωμιού να χορτάσει όλους τους στρατιώτες, όπως επίσης κατόρθωσε και τους έκανε όλους χριστιανούς. Αργότερα, ο Άγιος Χριστόφορος έπεσε στα χέρια του Δεκίου, όπου μετά από σκληρά βασανιστήρια τον αποκεφάλισε. Έτσι, Μαρτυρικά ο Άγιος Χριστόφορος παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο το 251 μ.Χ.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.
Στολαῖς ταῖς ἐξ αἵματος, ὡραϊζόμενος, Κυρίῳ παρίστασαι, τῷ Βασιλεῖ οὐρανῶν, Χριστοφόρε ἀοίδιμε ὅθεν σὺν Ἀσωμάτων, καὶ Μαρτύρων χορείαις, ᾄδεις τῆ τρισαγίῳ, καὶ φρικτῇ μελωδίᾳ, διὸ ταῖς ἱκεσίαις ταῖς σαῖς, σῶζε τοὺς δούλους σου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Αρχάγγελος Μιχαήλ

Αρχάγγελος Μιχαήλ