Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Γέροντας Αμβρόσιος - Πατρικές Νουθεσίες II


Η Παναγία έχει το μισό στερέωμα του Ουρανού και την υπηρετούν και διατάζει τους Αγγέλους.

Το πόσο θα ζήσουμε είναι σφραγίδα από την ώρα που γεννιόμαστε.

Αυτή η κοπέλα φαίνεται, δεν έχει ψωμί να φάει, κι εσύ έχεις, όλα τα αγαθά. Να ανοίξεις της καρδιά σου και να πεις: «Γιατί να τρώω όλο εγώ; Γιατί να μη δίνω και μια δεκάρα σε μια κοπέλα που πεινάει και βασανίζεται μέσα στη ζωή;». Ακούς; Τον πλησίον, δηλαδή.
Γιατί όλοι είμεθα κατά την απόφαση του Χριστού μας,
αδέλφια θα βρεθούμε εκείνη την ημέρα. Εδώ έχουμε διακρίσεις, αλλά εκεί όλοι οι σωζόμενοι είναι αδέλφια του Χριστού και θα είναι μια ψυχή, μια καρδιά.

Να μετανοείτε και να εξομολογείστε, γιατί η ζωή είναι σύντομη και χωρίς αυτά πας στην κόλαση.

Το Πάτερ ημών να το λέτε αργά, για να το καταλαβαίνετε.

Ο Θεός δεν δίνει ποτέ μεγάλο χάρισμα σε κανέναν άνθρωπο, αν δεν του δοθεί πρώτα μεγάλος πειρασμός. Ο Θεός θέλει να δει προσπάθεια από τους ανθρώπους, όπως ακριβώς ο δάσκαλος από τους μαθητές του.

Αν στη ζωή μας τηρήσουμε τις εντολές του Θεού, θα γίνουμε προφήτες, άγιοι, θαυματουργοί, θα ανασταίνουμε πνευματικά και ψυχικά τους ανθρώπους.

Μην ψάχνεις να δεις παράδειγμα από άλλους. Γίνε εσύ παράδειγμα. Μην ψάχνεις τι κάνει αυτός ή τι κάνει ο άλλος. Εσύ, δεν υπάρχει άλλος.

Ο Χριστός δεν θέλει λόγια. Θέλει πράξεις. Αυτό να κάνετε. Έτσι θα δείξετε ότι είστε μαζί του.

Οι σημερινοί άνθρωποι δεν έρχονται προς το φως, γιατί είναι πονηρά τα έργα τους. Όπως έλεγε και ο Κύριος στο Ευαγγέλιο. Και όταν πηγαίνουν να μιλήσουν με κάποιον και ν' ακούσουν λόγο Θεού, πάλι μπερδεύονται πιο πολύ, επειδή τα έργα τους είναι πονηρά.

Αν η κλίση του ανθρώπου είναι για μοναχός, τότε τον ευλογεί ο Θεός και προχωράει και φτάνει στον σκοπό του. Αν δεν είναι και έγινε κατά λάθος μοναχός, τότε είναι πολύ δύσκολο. Αλλά πάλι, αν έχει διάθεση, τον βοηθάει ο Θεός.

Οι φοιτητές της Θεολογικής Σχολής δεν έχουν γνώση για τον πνευματικό πόλεμο που διεξάγεται μέσα τους. Όταν τους μιλήσεις, νομίζουν ότι ακούνε άλλη γλώσσα. Γι' αυτό η Θεολογία είναι τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών. Ο θεολόγος είναι ο πρώτος απ' όλους και η Θεολογία είναι η μεγαλύτερη επιστήμη.

Όταν πας στην εκκλησία, θ' ανάβεις κερί και για τον εαυτό σου, δεν θ' ανάβεις μόνο για τους άλλους.

Όχι, παιδί μου, πρωταθλητισμό. Να αθλείσαι μόνο για την υγεία του σώματος σου.

Τα κομποσχοίνια είναι για προσευχή, όχι για φιγούρα, για να τα βλέπει ο κόσμος.

Η ευχή «Κύριε, ελέησον» είναι σαν ένα σπαθί που κόβει στα δύο τον σατανά.

(Σε κάποιον που προβληματιζόταν για τη σύζυγο που θα μπορούσε να πάρει.) Να παντρευτείς! Και θα σου πω τι θα κοιτάξεις να έχει μια γυναίκα. Πρώτον, να έχει την αλήθεια στην καρδιά και στα χείλη. Δηλαδή, ότι σου λέει να είναι αληθινό. Γιατί κάτω απ' το ψέμα δεν στεριώνει η οικογένεια. Δεύτερον, να μην παίζει το μάτι της. Όταν είναι μαζί σου, να μην κοιτάζει άλλον. Τρίτον, να είναι λιγάκι χριστιανή. Να ξέρει ότι είναι Χριστούγεννα, ότι είναι Τετάρτη, ότι είναι Παρασκευή, ότι είναι Κυριακή. Και ένα τέταρτο, να σ' αρέσει λιγάκι. Άμα βρεις μια τέτοια, παρ' την αμέσως.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Αρχάγγελος Μιχαήλ

Αρχάγγελος Μιχαήλ