Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Εορτή της Οσίας Ξένης


Γιορτάζουμε σήμερα 24 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης της Οσίας Ξένης, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Οσία Ξένη έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ., καταγόταν από τη Ρώμη και το αρχικό της όνομα ήταν Ευσεβεία. Στη μεγάλη πίεση των γονιών της να παντρευτεί άντρα της επιλογής τους, έφυγε κρυφά στην Αλεξάνδρεια όπου μετονομάστηκε Ξένη για να χαθούν τα ίχνη της.
Πήγε στο νησί της Κω και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στα Μύλασσα της Καρίας. Εκεί, μαζί με δύο υπηρέτριές της που της είχαν μείνει πιστές, έχτισε Ναό προς τιμήν του Αγίου και Πρωτομάρτυρα Στεφάνου, καθώς επίσης και ησυχαστικά κελιά.
Πολύ γρήγορα η φήμη της, ο ενάρετος και ευάρεστος στο Θεό βίος της, καθώς και η ασκητική ζωή που διήγε έφεραν κοντά της νέες κοπέλες που ήθελαν το βίο της άσκησης και της προσευχής, ενώ το μοναστήρι έγινε περίφημο και μεγάλο πνευματικό κέντρο... όπου καθημερινά πήγαιναν πολλές πονεμένες γυναίκες για να πάρουν τις συμβουλές και να ζητήσουν τις προσευχές της Οσίας Ξένης. Η Αγιοσύνη της φάνηκε και κατά τη διάρκεια του ενταφιασμού της, όταν εμφανίστηκε στον ουρανό Σταυρός σχηματισμένος από αστέρια.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος γ'. Θείας πίστεως.
Ξένην ἤνυσας, ζωὴν ἐν κόσμῳ, ξένην ἔσχηκας, προσηγορίαν, ὑπεμφαίνουσαν τὴ κλήσει τὸν τρόπον σου, σὺ γὰρ νυμφίον λιποῦσα τὸν πρόσκαιρον, τῷ ἀθανάτῳ ὁσίως νενύμφευσαι. Ξένη ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Αρχάγγελος Μιχαήλ

Αρχάγγελος Μιχαήλ