Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Εορτή του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητού

Γιορτάζουμε σήμερα 21 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητού, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 580 μ.Χ. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι και ευγενείς. Πραγματοποίησε άριστες θεολογικές, φιλολογικές και φιλοσοφικές σπουδές. Χάρη στων πνευματικών αλλά και διοικητικών του προσόντων προσλαμβάνεται ως αρχιγραμματέας του αυτοκράτορα Ηρακλείου. Σύντομα όμως παραιτήθηκε για να υπερασπιστεί τις Αλήθειες της Χριστιανικής του πίστης από την αίρεση των Μονοθελητών. Έγινε μοναχός και άρχισε ένα σκληρό και ανελέητο αγώνα κατά των αιρετικών.

Στον αγώνα του αυτό συνάντησε πολλά εμπόδια, κυρίως από τον αυτοκράτορα Κώνστα, ο οποίος ήταν υπέρμαχος των Μονοθελητών όπου έφτασε και στο σημείο να συγκαλέσει ψευδο-σύνοδο, η οποία καταδίκασε και αναθεμάτισε τον Άγιο Μάξιμο και τέλος τον παρέδωσε στον έπαρχο της πόλης για να τιμωρηθεί. Μαστιγώθηκε άγρια και στο τέλος του έκοψαν τη γλώσσα και το δεξί χέρι. Το ακρωτηριασμένο του σώμα άντεξε με Θαυματουργικό τρόπο τρία χρόνια στην υπηρεσία της υγείας της ψυχής και ήταν η πιο εύγλωττη μαρτυρία της πίστεως και της αφοσιώσεώς του στο Θεό. Ύστερα από ολιγοήμερη ασθένεια παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο το 662 μ.Χ στον τόπο της εξορίας του, στον Πόντο. Το Ιερό του Λείψανο ενταφιάστηκε στη Μονή του Αγίου Αρσενίου, στη χώρα των Λαζών. Από τον τάφο του έβγαινε φως κάθε νύχτα και φώτιζε την περιοχή, γεγονός που πιστοποιούσε την Αγιότητά του.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Ανάλυση ονόματος:
ΜΑΞΙΜΟΣ: (από το maximus) = Ο μέγιστος.

Απολυτίκιο:
Ήχος γ'. Θείας πίστεως.
Θείου Πνεύματος, τη επομβρία, ρείθρα έβλυσας, τη Εκκλησία, υπερκοσμίων δογμάτων πανεύφημε, θεολόγων δε του Λόγου την κένωσιν, ομολογίας αγώσι διέλαμψας. Πάτερ Μάξιμε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθσι ημίν το μέγα έλεος.




agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Αρχάγγελος Μιχαήλ

Αρχάγγελος Μιχαήλ